Merihurtat

Vesipelastus eli VEPE

Tarkoituksena on ohjata koiraa toimimaan vedessä

Vesipelastus on alun perin lansuille ja nöffeille kehitetty rodunomainen koe, jonka tarkoituksena on ylläpitää kyseisten rotujen uintitaitoa sekä pelastusvaistoa. Vesipelastustaipumus on näiden rotujen käyttöominaisuus. Koirien luontainen pelastusvietti ohjaa koiria toimimaan niin, että kumivene tai hukkuva noudetaan veden varasta rantaan. Tämä taipumus on suhteellisen voimakas,  kun koira pääsee toteuttamaan taitojaan otollisessa ympäristössä ja hyvissä olosuhteissa.

Koemuotoinen vesipelastus on yleistynyt monien rotujen pariin, sillä siihen voidaan koira kouluttaa. Lansu ja nöffi vaativat ohjaamista, jotta liikkeet toimisivat VEPE koesääntöjen mukaisesti. Luonnostaan tämän rotuiset koirat ovat kautta aikojen pelastaneet ihmisiä veden varasta, toimien kalastajien apuna myös verkkojen nostoissa.

Vesipelastus -kokeita on järjestetty Englannissa jo 1800 -luvulla, jolloin ne tunnettiin nimellä “Watertrial” -kilpailu. Kokeiden tarkoituksena oli, kuten tänäkin päivänä, testata koirien halua/vaistoa toimia vedessä sekä pelastaa vedestä.

Suomeen vesipelastuskoe rantautui vuonna 1989. Virallinen koemuoto vesipelastuksesta tuli vuonna 1992. Ensimmäinen vesipelastusvalio oli saksanpaimenkoira Tafuterryn Cerry l. Bertta (13.10.1991- 29.06.2001).

Merihurttien toimintaan mukaan ovat tervetulleita kaikenrotuiset koirat.
Asenne ratkaisee, koska hyvällä fiiliksellä päästään hyviin tuloksiin.
Last edited: August 04, 2020, 17:36
nach oben