Merihurtat

Kysymys ja vastauspalsta Hurtille

Terveenä vaiko kipeänä?

Merihurttien treeneihin saavutaan ehdottomasti terveenä. Ilmoita ja jää pois treeneistä mikäli sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja/tai vatsaoireita, kuten kuume, yskä ja/tai hengitysvaikeuksia, pahoinvointia ja/tai ripulia ja olet viime viikkoina oleskellut ulkomailla (THL:n listaamissa ei sallituissa maissa) tai olet ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19 koronaviruksen tartunnan saaneen kanssa.

Turvallisuus pidetään mielessä

Suositellaan autollesi omat käsidesit, jotta voit useaan kertaan treenien aikana puhdistaa kätesi. Pyritään pitämään turvavälit muihin kuivalla maalla eikä pärskitä ketään kohti. Keskustelu treenikaverin kanssa onnistuu kyllä sieltä parinkin metrin päästä. Merihurtilla on lainavälineitä treeneissä, joiden käyttö on jokaisen omalla vastuulla. Tämän vuoksi suositellaan omaa vientivälinettä koiralle sekä itselle omaa kelluntaliiviä. Kannattaa myös ottaa mukaan autoosi omat EA-tarvikkeet, mikäli satut tarvitsemaan desinfiointiainetta tai laastaria. 

Käytä treeneissä omaa maskia tai visiiriä

Pyrimme pitämään riittävän turvavälin toisiin. Varmistaaksemme sekä oman että toisten turvallisuuden treeneissä käytetään valinnaisesti omaa maskia tai visiiriä. Huolehditaan kaikkien terveydestä.

Yhdistyksen lainavälineet

Lainavälineet ovat aina riski ja varsinkin koronatilanteessa iso sellainen. Välineistöä saa toki lainata, mutta jokainen tekee sen omalla vastuulla. Välineisiin koskemisen jälkeen on aina muistettava käsien huolellinen desinfiointi. On toivottavaa, että jokainen hankkii koiralleen sen oman standardit täyttävän vientivälineen. Lisäksi suosittelemme jokaisen hankkivan itselleen omat kelluntaliivit, jotka ovat käyttäjälleen paljon hygieenisemmät kuin lainavälineet. Lisäksi, kun voit pitää kelluntaliivit päälläsi koko treenien ajan, niin se on kaikkien kannalta kaikkein turvallisinta sekä treenitkin varmasti sujuvat paremmin. 

Kenellä vastuu mahdollisista vahingoista?

Jokainen koiranohjaaja on itse vastuussa koiran aiheuttamista vahingoista, kuin myös kaikista koiralle aiheutuvista vahingoista (koskee myös hotspotteja tmv.) ja sama koskee toki koiran omistajaa kaikissa vahingoissa. Huolehdithan täten omasta ja koirasi vakuutusturvasta. Muistettava, että jokainen osallistuu treeneihin täysin omalla vastuulla. 

Veden mahdolliset epäpuhtaudet

Vesipelastusta treenataan täysin luonnonvesissä eli ei missään klooripitoisissa uimahallien altaissa. Merihurtat seuraa koko treenikauden ajan sinilevätiedotteita ja tämän lisäksi tarkkailemme treenirantaamme. Todella lievän sinileväesiintymän havaitseminen ei välttämättä ole kovin helppoa. Lisäksi aina on pieni viive näistä havainnoista noihin sinilevätiedotteisiin. Tämän lisäksi luonnonvesissä on toki muitakin epäpuhtauksia. Muistettava, että jokainen käy näissä luonnonvesissä treenaamassa täysin omalla vastuulla. Merihurttien aloituskautena ei sinilevähavaintoja treenirannassa. Iso plussa hurttien murtoveden puolella on se, että vesi on todella paljon kirkkaampaa ja puhtaampaa kuin makean veden altaan puolella.

Treenien peruminen tai siirto

Mikäli treenipaikan vedessä havaitaan sinilevää, niin silloin treenit ovat peruttu. Tässä tapauksessa pyritään käyttämään toista treenipaikkaa kunnes treenirannan tilanne paranee. Mikäli toisen treenipaikan käyttö osoittautuu mahdottomaksi, niin tässä tapauksessa jäsen saa suhteutettuna kyseisen jaksomaksun takaisin (jaksomaksu 20 €, 5 € per kerta). Huono säätilanne voi estää treenaamisen eli esim. kova tuuli ja/tai kova sade ja/tai ukkonen. Tässä tapauksessa pyritään treeniryhmän kanssa vaihtamaan treenipäivää. Tässä harrastuksessa, kun olemme täysin luonnon armoilla, niin ollaan valmiita muuttamaan myös treenien ajankohtaa.

Milloin ruokinta?

Sama ohje koskee niin koiria kuin ihmisiäkin. Treenejä ennen syömiseen on jokaisen käytettävä omaa harkintaa. Koirilla on riskinä mm. vatsalaukun kiertymä, joka on hengenvaarallinen tila. Tämän vuoksi suositellaan ruokintaa vasta treenien jälkeen, kun koiralla on aikaa rauhassa sulatella ruokaa. 

Mitä mukaan treeneihin?
 • tärkein ensin eli treeneihin tullaan hyvällä fiiliksellä
 • oma maski tai viisiri, sekä omat käsidesit autolle
 • koiralle vesitreeneihin soveltuva panta ja hihna
 • vuoraa autosi tavaratila siten, ettei vesi pääse valumaan autosi rakenteisiin
 • koiralla oltava kestävä häkki tai vastaava, jossa pysytään omaa vuoroa odottaessa
 • oma kelluva lelu (muistettava, että yhdistyksen lainavarusteita lainataan omalla vastuulla)
 • koiralle ja itsellesi juotavaa mukaan
 • samoin teille kummallekin omat pyyhkeet
 • vesitreeneihin soveltuvat kengät ja vaatteet (kukaan ei säily kuivana vepessä)
 • vaihtovaatteet aina mukaan
 • vakiotreenaajille Merihurtat suosittelee myöhemmin omaa märkäpukua ja sukeltajan kenkiä (tämä tulee tarpeeseen hukkuvan roolissa eikä nykyisessä tilanteessa ole suotavaa käyttää lainapukuja)
 • suosituksena oma kelluntaliivi, joka pidetään päällä kokoajan treeneissä (yhdistyksellä on laina kelluntaliivejä, joiden käyttö on jokaisen omalla vastuulla)
 • muistithan hyvän fiiliksen
Koiran ulkoilutus ennen treenejä

Muista aina ennen treenejä ulkoiluttaa koirasi. Treenirantaan ja sen läheisyyteen ei ole suotavaa antaa koiran tehdä asioitaan. Jokainen huolehtii oman koiran jätösten siivoamisesta.

Voinko tuoda juoksuisen nartun treeneihin?

Merihurtilla treeneihin saat tulla juoksuisen nartun kanssa. Infoat heti treenien alussa, niin olet aina kierroksen viimeisenä suorittamassa liikkeitä. Ne muutamat tärppipäivät suosittelemme pysymään kotona.

Kuka kantaa kumiveneet ym. treenikamppeet rantaan?

Merihurttien treeneihin saavutaan aina noin puolisen tuntia ennen aloitusta. Kumiveneiden ja muiden treeneissä tarvittavien välineistöjen siirtämiseen osallistuu jokainen. Aloituksessa muistettava aina täyttää kumiveneiden ponttoonit sekä köli. Aina muistettava välineistön kantamisen jälkeen huolellinen käsien desinfiointi.

Milloin on kenenkin vuoro?

Järjestys sovitaan yhdessä treenien alussa. Näin tehdään, jotta treenit sujuisivat jouhevasti eikä peräkkäisillä koirilla olisi samoja ohjaajia tai apuohjaajia. Kaikkihan saapuvat nimenomaan treenaamaan eikä pidentämään vaihtoaikoja koirien välillä. Huolehdi omasta vuorostasi, jotta homma pyörii sujuvasti. Merihurtilla on käytössään taulu, johon treenien alussa kirjoitetaan järjestys. 

Mitä teen silloin, kun ei ole oma vuoro?

Vuorosi päätyttyä viet koiran autoosi rauhoittumaan. Tämän jälkeen voit hyvin päästä toimimaan toisen koiran apuohjaajana tai pääset soutamaan. Merihurttien treeneissä kaikki osallistuvat ja auttavat toinen toisiaan. Ollaan siis aktiivisia tässä. Maski tai visiiri auttaa, kun ei kaikissa tilanteissa voida pitää yli 2 metriä välimatkaa toisiin. 

Kuka soutaa?

Jokainen osallistuu soutajan rooliin, ja tätä jokainen pääsee harjoittelemaan. Ei haittaa, vaikka et olisi koskaan ennen soutanut. Perinteistä soutuvenettä on aivan eri soutaa kuin kumivenettä. Merihurttien kumiveneet ovat helppoja soudettavia, joten jokainen oppii varmasti. Huolehditaan treeneissä vaihtuvien soutajien välissä desinfioida airojen kahvat, kuin myös soutu-urakan jälkeen desinfioidaan kädet. 

Kuka on hukkuva?

Merihurtissa on jo kaksi märkäpuvuissaan olevaa ohjaajaa, jotka ovat valmiita veteen koska vaan. Kannustamme kuitenkin aktiivijäsenistöä oman märkäpuvun ja sukelluskenkien hankintaan. Koirien kehittymisen kannalta olisi parhainta, että meillä olisi monta hukkuvaa. Koirien on havaittu tottuvan tiettyihin hukkuviin ja kokeisiin mentäessä voi käydä hassusti koiran huomatessa, ettei hukkuva olekaan se tuttu ja turvallinen. Aktiivijäsenistölle tämä on siis tietynlainen velvoite jatkossa. Märkäpuku ja sukelluskengät ovat yhteishinnaltaan siinä satasen molemmin puolin riippuen valinnoista. Nykyisen erikoistilanteen johdosta yhteiskäytössä olevat puvut eivät ole suositeltavia, koska niiden desinfioiminen on mahdotonta. Treeneissä on aina yksi ennalta sovittu hukkuva, eli tämä hygieniasyistä sekä mahdollisesti viileästä kelistä.

Kuka kouluttaa oman koiran?

Aina treeneissä on nimetyt vetäjät, jotka huolehtivat yhteydenpidosta treeniryhmään ja treenien sujuvuudesta. Vastaus kuitenkin piilee jo annetussa kysymyksessä eli kyllä sen oman koiran koulutuksesta vastuu on itse koiran omistajalla / ohjaajalla. Ryhmän vetäjät ja kaikki treeneihin osallistuvat varmasti auttavat, jotta koirasi saisi niitä ahaa elämyksiä ja saadaan uusi VEPE liike taas sujumaan. Yhdessä teemme parhaamme.

Kunnioita ryhmän vetäjiä

Kaikki autetaan treeneissä toinen toisiamme. Kuitenkaan ihan kaikkien ei kannata neuvojaan huudella samanaikaisesti. Merihurtilla on tarkoitus lisätä treeniryhmiä, joihin tarvitaan ehdottomasti lisää vetäjiä. Tällä tavalla toiminta tulee laajenemaan ja kehittymään. Voit yllättäin löytää itsesi oman treeniryhmäsi vetäjänä. 

Kuka kantaa kumiveneet ym. treenikamppeet takaisin konttiin?

Treenit päättyvät vasta sitten, kun kaikki kumiveneet ja treenikamppeet on kannettu takaisin konttiin. Tähän osallistuu jälleen jokainen luonnollisesti. Rannalla kumiveneet ensin tyhjennetään vedestä ja tarvittaessa puhdistetaan, jonka jälkeen kannetaan konttiin. Kaikki muut varusteet samoin. Tarkastetaan ja varmistetaan, että mitään ei jäänyt rannalle. Ryhmän vetäjät huolehtivat lopuksi kontin lukitsemisesta. Kantourakan päätteeksi jokainen muistaa desinfioida kätensä.

Siisteydestä ja tupakoinnista

Merihurtilla on treenipaikasta kaksi erillistä sopimusta ELY keskuksen kanssa. Jokainen siivoaa omat roskansa ja vie mukanaan treenien päätyttyä. Lisäksi pidämme yhdessä huolta alueen siisteydestä ja varmaan jokainen ehtii treenien lomassa näin tekemään. Hurttien kontista löydät roskapusseja sekä kakkapusseja, jos itseltä unohtui kotiin. Maassa olevien roskien keräilyyn on näppärä kikka kerätä roskia pussiin samalla tavalla, miten siivotaan koiran kakatkin. Olemme kokeilleet ja kyllä toimii. Treenipaikalla on tupakointiin varattu paikka syrjempänä kontista ja treenirannasta, jossa tumpit laitetaan niille varattuun purkkiin. Ja aina muistetaan lopuksi tuo tärkeä käsien desinfiointi. 

Tärkeää muistaa kotona treenien jälkeen

Muista aina vähintään huuhtoa koira kunnolla, ja tämä on suoritettava oli treenit sitten makealla vedellä tai murtovedellä. Huuhtomisen tai pesun jälkeen on huolehdittava, että koiran turkki kuivuu kunnolla ihoon asti. Märkänä ihossa kiinni muhiva pohjavilla altistaa koiran monelle ongelmalle. Mikäli olet itse käynyt vedessä, niin luonnollisesti peset myös itsesi kunnolla. Tyhjennä autosi kaikesta märästä ja muista tuulettaa huolellisesti kaikki. Pese/puhdista omat treenivälineesi ja laita kuivumaan/tuulettumaan. Nyt onkin paras hetki suorittaa koirasi ruokinta, kun on aikaa rauhassa sulatella ateriaa. 

Jäitkö kaipaamaan johonkin asiaan vielä vastausta

Laita viestiä Merihurtille, niin korjataan asia pikaisesti.
merihurtat(c)gmail.com

Last edited: March 19, 2021, 14:39
nach oben